Helgens ridning

Lego har tagit det lugnt i veckan pga vaccineringen förra söndagen samt att han kändes lite trött i kroppen. Men idag var det Maritha-träning igen. När jag gjorde iordning honom kändes han så himla stor så jag var tvungen att mäta honom. Han har ju lagt på sig och breddat sig en del senaste månaderna men han kändes också ovanligt hög när jag stod bredvid. 174 visade måttstocken (!), ingen liten häst jag har… Dock med brodd men ändå. Han har varit 172 senaste gångerna jag mätt så han verkar ha växt lite på höjden nu också. Tur att han ändå är så pass lättriden, visst kan han bli stark nån gång eller bli lite lång men med tanke på hans storlek känns han ändå relativt lätt.

Själva passet började sådär, han var långsamt för reaktionerna och ville mest gå upp i formen och inte riktigt släppa igenom i sidorna. Han har ju inte jobbat ordentligt på hela veckan så det var inte så konstigt att han inte kändes helt med på noterna. Det blev dock bättre med lite övergångar, först trav-galopp och sen skritt-galopp. Fick jobba mycket med högersidan och att han skulle runda och sänka sig i formen. I skritt-galopp fick jag vara extra tydlig ett par gånger, både fram och tillbaka att han skulle reagera direkt på min hjälp och inte två sekunder efter. Efter ett tag började han kännas helt ok igen. Då gick vi över och red galopp och halt på medellinjen eftersom vi snart kommer behöva göra detta på tävling. Han var rakare i höger varv, vilket förvånar mig lite då han alltid varit lite sned i den galoppen, tydligen har jag fått bra ordning på den nu. I vänster däremot fick jag rida in högerbogen och tänka framdelen till vänster. Han gjorde dock bättre halt från vänster galopp, i höger vinglar han lite och trycker sig gärna till vänster i halten. Jag får öva lite mer på detta så får vi se vilken galopp som känns bäst inför tävling. Vi gjorde också lite enkla byten som de ligger i MsvC:1 och det funkar ganska bra, vissa gånger riktigt bra. Jag får komma ihåg att ha honom ganska rak i vändningen och placera övergången så att den hamnar över medellinjen bara. Det här har vi ju övat lite på själva så det börjar kännas ganska säkert, dock börjar han veta nu vad han ska göra, så jag får nog vara lite försiktig och ibland samla upp utan övergång till skritt så han inte börjar förekomma mig.

Efter galoppjobbet började han kännas riktigt fin att rida, jämn på båda tyglarna, bra för hjälperna och med i matchen helt enkelt, ibland har han lite lång startsträcka innan han kommer igång…! Vi fortsatte med lite travjobb i öppna och sluta på medellinjen. Öppnorna gjorde han riktigt bra, det var första gången vi gjorde dem på den linjen. Men han var stadig, jämn och höll linjen hela vägen i båda varven. I slutorna är det lite svårare, framförallt högerslutan men även detta gjorde han faktiskt ganska bra med tanke på att vi inte övat dem på medellinjen förut. I båda slutorna måste jag tänka på att hålla bogen på plats med innerskänkeln så han inte tappar linjen. I högerslutan måste jag fortsätta stretcha honom så han böjer sig lite mer, det har blivit mkt bättre men han är fortfarande lite osmidig i sitt vänstra bakben och blir gärna lite rak i den slutan.

Vi avslutade med en kort stund bytesjobb och fokuserade på det ”lätta” bytet idag, dvs höger till vänster. Började från förvänd på stor volt eftersom det funkat bäst hittills. Han visste direkt att det var dags för byten och började byta av sig självt. Han la sig lite på min vänsterskänkel så jag fick gå in på diagonalen och flytta honom i svag skänkelvikning undan vänster. På första försöket bytte han istället för att flytta sig men på andra hade han förstått vad jag ville och flyttade sig bra åt sidan och jag kunde ge byteshjälp när vi närmade oss nästa långsida och då gjorde han ett fint och rent byte på hjälpen! Så då nöjde vi oss och avslutade passet.

Som lite läxa och inför tävlingen om två veckor då vi startar MsvC:1 tar jag med mig att vara ännu mer noggrann med högersidan och att han måste komma ner och bli rund i formen om jag känner att han är styv i sidorna, annars kommer jag inte åt honom, då spänner han hela kroppen och släpper inte igenom rörelserna. I övrigt ska jag jobba på galopp på medellinjen och göra halt där, dock inte varje gång eftersom han inte får lära sig att det alltid är halt på medellinjen… Ska jobba lite med förvända och känna att han känns säker i den och inte tror att vi ska byta varje gång det är förvänd, det brukar inte vara nåt problem men idag blev han lite het på gröten direkt när jag gick över till förvänd. Sen måste jag rida igenom hela programmet nån dag, ska försöka få till det i veckan. Det var längesen jag red program och jag vill känna hur det känns när jag sätter ihop allting och hur det funkar.

Några ord om Zauron också som jag red igår! Började med piruettjobb där han inte riktigt var jämn på båda tyglarna och mellan hjälperna till en början men det blev bättre efter hand och när jag får fatt på honom känns båda piruetterna riktigt bra. Gjorde sen några tvåor och ettor där det också blir riktigt bra när jag får honom helt rak i kroppen. Nu börjar jag kunna korrigera honom bättre i själva serien så att det håller lika bra hela vägen också. Avslutade med lite travjobb, han kändes dock lite trött, jag tror piruettjobbet satte lite mjölksyra i kroppen på honom. Men han kändes ändå fin, till och med högerslutan börjar det bli ordning på nu! Han gjorde också några steg fin passage där han börjar ta i mer nu och komma mer upp i fram. Jag var nöjd och jag börjar snart bli sugen på att tävla med honom också, dock blir det nog först i maj eftersom jag helst vill gå ut i Int A och det är dåligt med såna tävlingar fram tills dess.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s