Alla sätt är bra utom de dåliga

Veckorna går fort nu, redan helg igen!

Lego har gått lite varannan dag-pass den här veckan. Uteritt söndag och tisdag. I måndags red jag inne med Molles hjälp på backen och tränade lite byten. Höger-vänster gick ganska bra, oftast rena! Vänster-höger strulade lite tills jag bytte linje och la bytet genom att vända över ridbanan istället och rida bogarna ut till vänster innan bytet och byta mer för nya innerskänkel. Då blev det rent! I traven kändes han sen jättefin, bra i formen, mjuk i sidorna och reglerbar framåt och tillbaka.

I onsdags red vi för Maritha. Började med bytena, först höger-vänster som är det ”lätta” hållet men det funkade inte först utan det blev orena byten, jag red dem då från förvänd till rättvänd på långsidan. Sen bytte vi varv och la bytena från rättvänd till förvänd innanför spåret, dessutom bytte jag mer för innerskänkel och då funkade det igen. Han byter helt enkelt oftast rent när jag byter för nya innerskänkeln istället för ytterskänkeln, vilket egentligen är ”fel” men om det funkar så funkar det. Dock tar han hjälpen på båda sätten men det blir alltså oftast orent om jag byter för ytterskänkel. Med vänster/höger-bytet så la vi det genom att vända över banan eftersom det har funkat bäst på sistone och gjorde samma sak med att byta för nya innerskänkeln, det fungerade bra och han bytte rent ett par gånger efter varann!

Så det som funkar just nu är följande: Samla upp galoppen som om jag skulle rida enkelt byte, hålla honom rund i formen, rida bogarna utåt innan bytet, byta för innerskänkel och svänga lite åt nya galoppsidan i bytesögonblicket. Då blir det rent och på hjälpen. Bara fem saker att tänka på samtidigt… För att bli bra på dressyr måste man verkligen vara en mästare på koordination och multitasking! Spännande att lära unghästar att byta, man får verkligen pröva sig fram. Och nåt som funkar ett tag kanske inte funkar om några veckor så då får man hitta nya sätt.

I traven kändes han jättefin sen, formen var jättebra och det beror till stor del på träningen för Per där jag fick påminnelse om att rida honom rundare och lägre för att inte tappa ryggverksamhet. Han gick att samla upp i samma form och kändes väldigt mjuk och reglerbar! En bra grej som vi övade på var att växla diagonalsluta med öppna rakt fram. Framförallt till vänster var det super för att få honom att runda sig runt vänsterskänkel och komma upp på yttertygeln. Vi avslutade passet med lite galopp och la mindre volter på långsidan och samlade upp honom, han gjorde det riktigt bra åt båda håll! Får tänka på i vänster varv att han inte faller inåt utan att jag rider upp honom på yttertygel och har honom lite rakare i halsen.

Nu har han haft två dagar lugnare med jogg på lina i torsdags och vila igår. Så idag tänkte jag ta ett pass i ridhuset igen!

2014-09-10 17.53.29

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s