Träna, träna, träna…!!

Lego har haft en lugn vecka med vila sön, mån och torsdag. I tisdags skuttade vi några hinder på utebanan och ons+fre red jag kortare pass uppe på trädan utan några större krav.

Men nu i helgen rider vi båda dagarna för Per. Idag har även Zauron gått ett pass! Med honom jobbade vi vidare med piaff & passage.  I passagen måste jag tänka på att använda underskänkeln och inte fastna i handen även om han vill bli stark och lägga sig på när jag driver. Jag blir lätt lite för stark i överskänkeln och glömmer bort att använda underskänkeln. Istället ska jag slappna av i överskänkeln, komma ihåg att lätta av i handen emellanåt och komma med underskänkeln för mer energi i bakbenen. I piaffen fick jag på slutet öva ”passage på stället” några steg och då blev piaffen mkt bättre. Så jag ska jobba piaffen hemma från passage framöver och bara ta några få steg i piaff och sen upp i passage igen. Stannar jag för länge tappar han balansen och ramlar ner på frambenen igen. Han kan ju trampa i princip på stället men det blir alltför markbundet, han behöver lära sig att komma upp från marken och där har jag bra hjälp av passagen. Jobbade också lite med bytesserierna där jag fick försöka rida lugnare och större byten. Han blir lätt snabbare och snabbare ju fler man gör och springer iväg lite grann, och bytena blir kortare och kortare. Tänka på att hålla honom rund i formen och sätta tillbaka galoppen utan att tappa energi och ta några byten i taget och fånga upp honom emellan. Han gjorde fina piruetter idag åt båda håll, känns som om de funkar riktigt bra just nu vilket är kul och bra inför tävlingsstarten nästa helg. Piruetter är det alltid koefficient 2 på, så där vill man passa på att samla poäng!

Legobiten var lite loj idag vilket var väntat efter hans lugna vecka. Han blir alltid så när han vilar eller tar det lugnare, han går som bäst när han får jobba ordentligt. Men det känns viktigt att ge honom lite återhämtning emellanåt, han har lite jobbigt med sina långa ben och stora rörelser.

Han jobbade iallafall på ganska bra och Per tyckte att trots att han inte var sitt bästa idag att jag hade höjt grundkvalitén i galoppen, vilket var kul att höra. Vi jobbade lite byten och höger-vänster gjorde han flera rena och fina byten, även när han inte skulle… Fick ett tag jobba på att han INTE skulle byta eftersom han helst ville byta hela tiden. Vänster-höger fortsatt svårt. Per menade att egentligen är han inte riktigt efter bak utan att han är snarare före fram. Han byter bak på min hjälp men problemet är att han redan har hunnit att byta i fram innan. Redan när jag börjar tänka byteshjälpen så hinner han alltså byta i fram och sen kommer bak på hjälpen. Jag måste få högerbogen på plats och i bytet ska jag försöka få honom att flytta sig undan vänster, alltså byta lite i riktning till höger men med högerbogen på plats. Jag fick inte riktigt till det idag men vi skulle jobba vidare lite imorgon. Per tyckte inte att jag ska oroa mig över bytena utan att det kommer att komma och att när de väl blir rena och på hjälpen gör han dem med riktigt bra kvalité, stora och lätt i framdelen. Så jag får helt enkelt ha lite tålamod och jobba på systematiskt tills det sätter sig. Per tyckte också att jag inte ska jobba så mkt med bytena ett tag utan mer jobba galoppen och hela tiden variera den och sysselsätta honom med att lägga volter, rida förvänd, enkla byten, skolor etc. Jag hade faktiskt tänkt tanken själv eftersom han ändå är rätt säker på hjälpen nu och han vet vad han ska göra. Han behöver bli starkare i galoppen och lite mer reglerbar och smidig där, så kommer bytena komma sen. Per säger att han är en jäkligt fin häst och att det kommer att bli bra, så jag får väl lita på honom.

På båda hästarna fick jag jobba lite med ”bogarna ut” vilket låter lite knasigt men betyder alltså att verkligen få dem skålade för inner skänkel. Om jag rider i vänster varv ska jag tänka bogarna till vänster och få hästen upp på yttertygel där jag ska hitta mitt ”gummiband”. Bakdelen får inte sladda ut så det gäller att samtidigt ha koll på ytter bak. Väldigt bra tänk, framförallt i skolorna för att få hästen rätt böjd i sidan och funkade bra på båda hästarna för att få till den där sista genomsläppligheten.

Bra pass idag men jag kan bara konstatera att det är så galet svårt att rida…! Så många detaljer som ska stämma för att det ska bli riktigt bra. Desto längre man håller på och högre man tävlar desto mer inser man att man inte kan/gör tillräckligt bra. Men det är väl en bra insikt också, då finns det ju saker att jobba med och utveckla!

Det blev lite filmat på Zauron idag!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s