Årets sista start gjord

Har inte haft tid att blogga på länge men ska skriva ihop en liten resumé av senaste tidens händelser.

Lego har inte tävlat sen i Eskilstuna, hade en tanke att kanske rida MsvB:5 i Enköping nu i helgen men jag tänkte om. Jag tycker helt enkelt inte att vi är redo för klassen, även om han säkert skulle gå på ganska fina procent med missar. Jag vill gärna känna att jag kan sätta allt hemma i ett program innan jag ger mig ut och tävlar, tycker inte det är så kul att tävla annars. Jag vill ha möjlighet att göra ett bra resultat och jag vill att det ska kännas enkelt på tävling så att man kan rida på och känna sig trygg med programmet, både för hästen och för en själv. Lego behöver ju inte heller tävla för tävlandets skull, han är så van nu vid tävlingsmomentet och jag behöver det inte för egen del heller.

Istället har vi tränat på hemma, Martin har varit här två gånger med några veckors mellanrum, senast nu i helgen. Har också varit till Tutis och ridit för Per en gång. Legos formkurva pekar just nu uppåt, jobbar mkt med samling och att han ska bli kvick i bakbenen utan att bli stark och ge sig iväg framåt. Det känns som om det senaste året har det gått med myrsteg framåt i hans utveckling, knappt märkbart, men nu börjar allt grundjobb att ge frukt tror jag. Senaste veckorna har jag börjat få ordentligt grepp om vårt svåra byte också, behöver inte ens hjälpa honom med spö längre utan när jag håller ihop galoppen på rätt sätt (vilket jag börjar kunna göra allt oftare) så byter han bra när hjälpen kommer. Jobbar inte så mycket med bytena fortfarande utan koncentrerar mig på galoppjobbet. Skänkelvikning, skolor, tempoväxlingar, samling korta sekvenser ner mot piruettgalopp osv. Om det fortsätter såhär kan vi nog börja med lite serier om nån månad. Jag tror inte att det kommer vara nåt problem, han stannar kvar ganska bra efter bytena och hetsar inte upp sig så sålänge jag kan hålla galoppkvalité kommer vi nog fixa det ganska lätt.

Några klipp från idag, tidigare i veckan och förra träningen:

Fick jobba med en bra övning i helgen, som Martin fått av Kyra. Att göra halt, se till att hästen ställer upp sig och sen komma fram i skritt, men tänka bakbenen först och att hästen trampar in under sig i igångsättningen och inte bara ger sig iväg med stora steg framåt (vilket är Legos specialité). Jättebra övning som gav mig bra kontroll på Legos bakben och som jag sen kunde använda samma tänk i övergångar skritt till trav och från skritt till galopp. Så det ska vi ta med oss och öva vidare på. Lego tyckte det var ganska onödigt och jobbigt, men när han accepterade det så blev det himla bra. Han har lite humör när man kommer åt honom så, tror att det både är för att han inte förstår riktigt vad han ska göra plus att det är väldigt jobbigt för honom. Men han är inte långsint och man får vara noga att berömma när han gör rätt.

Har också testat runt lite med betslingen på sistone. Han blir lite stark på vanligt tredelat, speciellt när jag vill att han ska komma ihop och bli kvick. Då spänner han upp nacken och blir för hög och öppen. Red med kandaret ett par dagar men tycker det är lite för skarpt för honom, trots  att jag har en väldigt snäll stång och rider mest på bridongen. Han backar av lite för mkt och vågar inte riktigt ta kontakt i alla lägen. Så jag testade ett baucherbett istället, vilket är som ett tränsbett men med en liten hävstångseffekt. Det fungerade mycket bättre! Ska testa det ett tag till (har lånat av en stallkompis) men det lutar åt att jag köper ett sånt. Tror han kommer kunna gå på kandar längre fram och speciellt om han får vänja sig lite vid det, men kan jag rida honom lika bra på ett tränsbett gör jag nästan hellre det.

Zauron red jag inte på nån månad efter starten i Hogsta, dels eftersom jag la lite tid på Lego då han skulle tävla i september och dels för att jag dessutom stukade foten. Men jag har trimmat inför sista starten i Enköping och i början var vi inte riktigt i synk men de sista passen kändes han fin och på mina hjälper. Igår red vi Intermediaire II för tredje gången, tycker att han var riktigt duktig och jag hade ganska bra känsla inne på banan. Högerpiruetten blev mindre bra, där saknar han styrka och balans för att orka bära sig, vänster blev ganska bra även om den kan vara mer centrerad. Piaffen var nog en av de bättre vi gjort på tävling, passagen saknar lite samling och energi för högre poäng men den var jämn och övergångarna blev ganska mjuka. Tvåorna satte vi utan problem, i ettorna blev det dock kommunikationsmiss i början, han tog inte min hjälp och sen hamnade jag helt i otakt och det blev tvåor istället för ettor, hittade liksom inte takten för ettorna med benen! Så det blev betyg 1-2-2, det har vi ju inte alls råd med..! Men men, jag är nöjd ändå, vi gjorde ett bra program i övrigt och en domare hade oss över 61 trots missarna.

Vi får se hur det blir med Zauron nästa år, det är ju kul att få rida på den här nivån, även om Lego kommer upp i MsvA nästa år så är det ju en bit kvar till GP… Men det tar mycket tid och kraft och jag måste rida ganska många pass inför tävling numera. När vi var på lägre nivå kunde det räcka att jag red 1-2 pass veckan innan men nu måste vi vara betydligt mer i synk vilket gör att jag behöver rida mera. Svårt att få det att gå ihop tidsmässigt med heltidsjobb, pendling och sen ska ju Lego ridas och tävlas också. Och så är ju starterna så dyra, dels anmälningsavgiften och sen tillkommer ju veterinärbesiktning också! Jag ska känna efter i vinter och se om det finns några tävlingar för honom i vår.

 

Jag har också hunnit med att starta Sagas hopphäst Esset i en LA:3 nu i oktober. Hon gick ju sin första dressyrstart med mig i juni, då i LB:2. Nu klev vi upp en klass vilket gick ganska bra det också, över 68 % och en andraplats. Kul att kunna hjälpas åt, Saga hoppar Lego regelbundet så det blir ett väldigt bra utbyte. Esset är väldigt okomplicerad på tävling, verkar tycka det är skoj fastän det inte finns några hinder på banan!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s